Το κόντρα πλακέ θαλάσσης κατασκευάζεται από λεπτά φύλλα ξύλου τα οποία συγκολλούνται μαζί, με αντίθετη φορά για περισσότερη αντοχή. Ο αριθμός των φύλλων αυτών συνήθως είναι μονός έτσι ώστε τα εξωτερικά φύλλα να έχουν την ίδια κατεύθυνση. Η συγκόλληση μεταξύ των φύλλων αυτών γίνεται κάτω από υψηλή πίεση και θερμοκρασία. Χρησιμοποιούνται ισχυρές κόλλες (φαινολικές ρητίνες) με αποτέλεσμα το κόντρα πλακέ που παράγεται να δείχνει σαν ένα εννιαίο υλικό ξυλείας.

Η διαδικασία παραγωγής του το κάνει ανθεκτικό στο ράγισμα, την στρέβλωση και την συρρίκνωση, έτσι σε πολλές ξύλινες κατασκευές αντικατέστησε το ξύλο. Τα συνηθισμένα πάχη στο κόντρα πλακέ είναι: 4, 6, 9, 10, 12, 15, 20 ,24, 27 mm και οι συνηθισμένες διαστάσεις των φύλλων είναι:   125 x 250 (mm x mm).

Τα κόντρα πλακέ διακρίνονται σε εσωτερικών  και εξωτερικών χρήσεων. Η διαφοροποίηση αυτή έχει να κάνει με τις κόλλες και το είδος του ξύλου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Τα κόντρα πλακέ εξωτερικών χρήσεων έχουν συνήθως το χαρακτηριστικό γνώρισμα W.B.P. (weather and boil proof) που δηλώνει ότι οι κόλλες που έχουν ιδιότητες αδιάβροχες.

ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ:

1. Κόντρα πλακέ Marine,  κατάλληλο και για κατασκευές τμημάτων σε σκάφη.

2. Κόντρα πλακέ Σημύδα, παραγωγή Ρώσικο, κατάλληλο για επιπλοποιία.

Τα νέα μας